14 najpogostejših napak pri hitrosti wordpress strani

Se spopadate s počasnim nalaganjem WordPress strani?

Počasno nalaganje spletnega mesta je lahko neprijetno tako za vas kot za vaše obiskovalce. To slabo vpliva na optimizacijo za iskalnike in lahko celo poslabša stopnjo konverzije.

Na srečo lahko to popravite! V tem prispevku vas bomo seznanili s 14 pogostimi težavami z zmogljivostjo WordPressa in vam povedali, kako odpraviti vsako od njih. Na koncu boste morali natančno vedeti, kaj gre narobe, in boste lahko optimizirali hitrost nalaganja Wordpress strani.

Začnimo…

Počasno gostovanje

Ok, opravičujem se, ker sem to postavil na prvo mesto, ker vem, da se sliši kot prodajna ponudba. Toda dejstvo je, da je počasno gostovanje običajno ena največjih težav pri delovanju WordPressa.

Torej – to lahko za zdaj preskočite in najprej odpravite vse druge težave z zmogljivostjo WordPressa ter preverite, ali boste s tem dosegli želene čase nalaganja. Če pa boste do konca tega prispevka še vedno nezadovoljni, to verjetno pomeni, da vaše gostovanje ni zelo dobro.

Cache

Ok, opravičujem se, ker sem to postavil na prvo mesto, ker vem, da se sliši kot prodajna ponudba. Toda dejstvo je, da je počasno gostovanje običajno ena največjih težav pri delovanju WordPressa.

Torej – to lahko za zdaj preskočite in najprej odpravite vse druge težave z zmogljivostjo WordPressa ter preverite, ali boste s tem dosegli želene čase nalaganja. Če pa boste do konca tega prispevka še vedno nezadovoljni, to verjetno pomeni, da vaše gostovanje ni zelo dobro.

Velikost slik

Slike v povprečju predstavljajo približno 50 % velikosti datoteke na spletni strani. Če torej najdete način, kako pospešiti nalaganje slike na spletnem mestu, je to lahko velika razlika pri delovanju WordPressa.

Slike lahko optimizirate

CDN

Če je vaše spletno mesto namenjeno obiskovalcem na različnih geografskih območjih, se lahko zmogljivost WordPressa med temi lokacijami razlikuje (ker fizična razdalja še vedno vpliva na čas nalaganja, saj še nismo ugotovili, kako premagati hitrost svetlobe!). Na območjih, ki so blizu podatkovnega centra gostovanja, je lahko hiter, na oddaljenih območjih pa počasnejši.

To lahko popravite z uporabo omrežja za dostavo vsebine (CDN), ki statično vsebino spletnega mesta shranjuje v omrežju strežnikov po vsem svetu, tako da lahko obiskovalci prenesejo vsebino iz strežnika, ki jim je najbližji.

PHP

WordPress je napisan v jeziku PHP, zato mora vaše gostovanje za delovanje spletnega mesta WordPress namestiti PHP. Vendar obstajajo različne različice PHP, novejše različice PHP pa so veliko bolj optimizirane za delovanje kot starejše različice. Različico PHP lahko spremenite prek nadzorne plošče gostovanja – če nastavitve ne najdete, se obrnite na podporo gostitelja.

WordPress thema je preobsežna

Tema kot temelj vašega spletnega mesta ima pomembno vlogo pri delovanju WordPressa. Če je vaša tema preobsežna, se bo vaše spletno mesto nalagalo počasneje, kot bi se moralo. Na srečo lahko najdete hitro nalagajoče se teme WordPress, ki še vedno omogočajo veliko prilagajanja.

Neoptimizirani vtičniki

Pogost mit o WordPressu pravi, da bo “uporaba več vtičnikov” upočasnila vaše spletno mesto. To ni res. Vendar pa bo uporaba vtičnikov, ki se počasi nalagajo, zagotovo upočasnila vaše spletno mesto:

– Uporabite lahko 50 optimiziranih vtičnikov in imate hitro spletno mesto.

– Lahko pa uporabite en slab vtičnik in skrajšate čas nalaganja spletnega mesta.

Dobra pravila za vtičnike so naslednja:

– Uporabljajte samo vtičnike, ki resnično koristijo vašemu spletnemu mestu. Če vtičnik ni tako koristen, se ga lahko tudi znebite.

– Poskusite uporabljati samo vtičnike priznanih razvijalcev, ki imajo dober sloves glede kakovosti kode.

– Pred dodajanjem vtičnika in po dodajanju vtičnika preizkusite svoje spletno mesto, da preverite, kakšen vpliv ima vtičnik na zmogljivost. Če ima vtičnik velik vpliv na čas nalaganja, poskusite najti alternativo, ki nima tako velikega vpliva na delovanje WordPressa.

Ne uporabljate predpomnilnika brskalnika

Predpomnilnik brskalnika je še ena vrsta predpomnilnika, ki pomaga pri zmogljivosti WordPressa. S to taktiko lahko določene datoteke shranite v lokalnih računalnikih obiskovalcev, tako da jim jih ni treba ponovno prenesti za vsak ogled strani.

Logotip vašega spletnega mesta se na primer ne spreminja, zato ni smiselno, da bi ga obiskovalci vedno znova prenašali. S predpomnjenjem brskalnika se temu lahko izognete.

Velikost datoteke vašega spletnega mesta je prevelika

Prej smo govorili o prevelikih velikostih datotek vaših slik. Ena od rešitev je, da jih stisnete. Enako velja tudi za velikost datotek vašega spletnega mesta kot celote.

Obstajajo taktike, ki omogočajo stiskanje vsebine spletnega mesta na ravni strežnika, kar lahko zmanjša njegovo velikost do 70 %. Če teh taktik ne uporabljate, bo vaše spletno mesto po nepotrebnem veliko (kar pomeni, da se počasneje nalaga).

Velikost podatkovne baze

Podatkovna baza vašega spletnega mesta WordPress je mesto, v katerem so shranjeni vsa vsebina in nastavitve. Sčasoma se lahko napolni z nepotrebno vsebino, kot so na primer uničeni komentarji, popravki objav itd.

Zahtevki http

Vsak vir na vašem spletnem mestu je ločen zahtevek HTTP. Nekaj primerov:

– Ena slika = ena zahteva HTTP

– Ena datoteka JavaScript = ena zahteva HTTP

– Ena datoteka s pisavo po meri = ena zahteva HTTP

– itd.

Na splošno velja, da čim več zahtevkov HTTP ima vaše spletno mesto, tem počasneje se nalaga.

Gostovanja video posnetkov

WordPress vam omogoča samostojno gostovanje videoposnetkov in zvočnih datotek na vašem spletnem mestu. Vendar je to običajno zelo slaba zamisel z vidika zmogljivosti, saj vaš strežnik ni optimiziran za posredovanje te vrste vsebine.

Če nujno potrebujete vgradnjo videoposnetka/avdio datoteke, je boljša možnost uporaba storitev tretjih oseb, kot so YouTube, Vimeo, Wistia, SoundCloud itd. Za najboljše rezultate morate vstavljeni videoposnetek tudi laično naložiti, kot smo že omenili.

Počasen DNS

Vsakič, ko obiskovalec vnese ime vaše domene, mora njegov brskalnik s pomočjo sistema imen domen (DNS) poiskati dejanski naslov IP vašega strežnika.

Različni ponudniki DNS so hitrejši ali počasnejši od drugih. Zato lahko počasen ponudnik DNS vpliva na to, kako hitro se vsebina vašega spletnega mesta začne nalagati.

To lahko popravite s storitvijo DNS podjetja Cloudflare. Po številkah je Cloudflare najhitrejši ponudnik storitev DNS – poleg tega je brezplačen!

Vaša koda blokira vsebino spletnega mesta

Vrstni red nalaganja kode CSS in JavaScript vašega spletnega mesta vpliva na zaznano zmogljivost vašega spletnega mesta. Včasih lahko na primer JavaScript blokira nalaganje vsebine spletnega mesta, zato nekatera orodja za testiranje hitrosti svetujejo, da “odstranite JavaScript, ki blokira prikazovanje”.